Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργικά εργαλεία


  1. Δημιουργήστε παιχνίδια στο scratch ακολουθώντας τις οδηγίες τηςιστοσελίδας που δημιούργησε το τμήμα μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  2. Το storyboardthat είναι ένα εύχρηστο και καινοτόμο εργαλείο παραγωγής λόγου που επιτρέπει στους μαθητές να δημιουργούν ιστορίες - κόμικ εύκολα και γρήγορα χάρη στα πάρα πολλά πρότυπα εικόνων που διαθέτει.
  3. Ο stixy είναι ένας web-based πίνακας ανακοινώσεων πάνω στον οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε φωτογραφίες, σημειώσεις, εικόνες και έγγραφα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από τους μαθητές, για να οργανώσουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν για μία εργασία, να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό υλικό συνεργατικά και να το μοιραστούν. Δοκιμάστε το πατώντας στο "new stixyboard".
  4. Το toondoo είναι ο γρηγορότερος τρόπος στον κόσμο, για να δημιουργήσετε ψηφιακά comics.
  5. Το zooburst είναι ένα δικτυακό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα 3D βιβλίο με αναδυόμενο περιεχόμενο (εικόνα και κείμενο).
  6. Το timetoast είναι μία ακόμη ιστοσελίδα που επιτρέπει σε μας και τους μαθητές μας να φτιάξουμε μια οποιαδήποτε χρονογραμμή, αφού πρώτα κάνουμε εγγραφή. Για να δημιουργήσουμε τη δική μας χρονογραμμή, επιλέγουμε "create a new timeline" και στη φόρμα που εμφανίζεται δίνουμε αρχικά έναν τίτλο και κάνουμε μια σύντομη περιγραφή του θέματος. Στην επόμενη φόρμα: "add timespan" ορίζουμε την ημερομηνία εκκίνησης και την ημερομηνία λήξης της χρονογραμμής και περιγράφουμε σύντομα τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε αρχείο φωτογραφίας ή υπερσύνδεσμο. Στο τέλος επιλέγουμε "add event", για να προσθέσουμε όσα γεγονότα θέλουμε. Δείτε για παράδειγμα εδώ μία χρονογραμμή με θέμα "Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια".
  7. Το educartoon είναι ένας ιστότοπος που προτείνει την εισαγωγή και αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία. Αν, λοιπόν, είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να χρησιμοποιήσετε το υλικό της Educartoon στο σχολείο σας, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα και χωρίς καμιά επιβάρυνση αρκεί να κάνετε πρώτα εγγραφή. Κατεβάστε τις γελοιογραφίες, το οπτικοακουστικό υλικό, τα κείμενα και τα σχέδια μαθήματος και διαχειριστείτε τα στην τάξη όπως εσείς νομίζετε, ανάλογα με το μάθημα που διδάσκετε ή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονείτε.
  8. Το tikatok είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στους μαθητές να γράψουν μία ιστορία και να τη μετατρέψουν σε e-book προσθέτοντας εικόνες και κείμενα.
  9. Στο πλαίσιο της σύγχρονης ανάγνωσης των νεοελληνικών και όχι μόνο κειμένων μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως γνωστικό εργαλείο το λογισμικόComiclab (κατεβάστε το εδώ δωρεάν κάνοντας κλικ στο official download). Πρόκειται για ένα εργαλείο με το οποίο οι χρήστες-μαθητές μπορούν με απλά βήματα να συνθέτουν τα δικά τους ψηφιακά διαδραστικά κόμικς τα οποία αποτελούνται από πολλαπλές σελίδες με πλαίσια. Το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα μορφοποίησης των πλαισίων (καρέ) του κόμικς ανά σελίδα σύμφωνα με τις ανάγκες των δημιουργών. Οι δημιουργοί-μαθητές δηλαδή μπορούν να μετακινούν, να περιστρέφουν ή να αλλάζουν το μέγεθος των πλαισίων σε μία σελίδα, προκειμένου αυτά να πάρουν την επιθυμητή μορφή. Σε κάθε πλαίσιο ο μαθητής μπορεί να εισάγει εικόνες και μπαλόνια διαλόγων (text balloons). Το καινοτομικό στοιχείο του εργαλείου είναι ότι επιτρέπει στο μαθητή να εισάγει υπερσυνδέσμους στο κείμενο που υπάρχει σε ένα μπαλόνι διαλόγου καθώς και πολυμέσα (σύνδεσμο σε αρχείο ήχου και video). Όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία του κόμικς, το εργαλείο επιτρέπει την εξαγωγή του τόσο σε μορφή pdf όσο και σε μορφή ηλεκτρονικού αλληλεπιδραστικού βιβλίου, ενσωματώνοντας δηλαδή το εφέ του ξεφυλλίσματος ενός πραγματικού βιβλίου στο εξαγόμενο κόμικς.
  10. To edu glogster είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να συνθέσει αρχεία που περιέχουν κείμενο, εικόνα και ήχο σε μία διαδραστική αφίσα. Οι μαθητές λοιπόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή αυτή στα πλαίσια των σχολικών εργασιών τους και να εκφράσουν έτσι τη δημιουργικότητά τους αποτυπώνοντας τις γνώσεις που απόκτησαν σε ένα interactive poster. 
  11. Το Imagechef περιέχει δύο εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές, για να γίνει μία εργασία ή η προσέγγιση ενός κειμένου πιο ενδιαφέρουσα.
    Η πρώτη εφαρμογή είναι το word mosaic. Πρόκειται για μια παραλλαγή του Wordle που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες λεξιλογικές ασκήσεις, όπως π.χ στην παραγωγή ή σύνθεση λέξεων και στη συγκέντρωση λέξεων σχετικών με κάποιο θέμα.
    Η δεύτερη εφαρμογή είναι το poetry blender. Με αυτήν έχουμε τη δυνατότητα να αναμείξουμε κείμενο και εικόνα. Στη διδακτική πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές μου θέλουν για παράδειγμα να οπτικοποιήσουν ένα ποίημα ή ένα λογοτεχνικό κείμενο με εικόνες σχετικές με το περιεχόμενο των στίχων του ποιήματος ή με το νόημα του λογοτεχνικού κειμένου. Τις εικόνες αυτές μπορεί να τις ανεβάσει κάποιος είτε από τον υπολογιστή του, είτε από το διαδίκτυο.
  12. Δείτε παρακάτω μερικά εργαλεία δημιουργίας comics που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες (π.χ η μετατροπή ενός ιστορικού γεγονότος ή ενός λογοτεχνικού κειμένου σε comics) από μαθητές εξοικειωμένους με τις τεχνολογίες:
    comicstripcreator (δωρεάν, υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα)
    comicmaster (δωρεάν)
  13. Το Vuvox είναι μια δωρεάν δικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει τη γρήγορη δημιουργία εντυπωσιακών κολάζ χρησιμοποιώντας κείμενα, εικόνες, ήχους και βίντεο . Τα κολάζ αυτά μπορούν στη συνέχεια να επικολληθούν σ' ένα ιστολόγιο ή σ' έναν ιστότοπο ή να αποτελέσουν μέρος μιας εκπαιδευτικής παρουσίασης. Το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία τους μπορεί να είναι είτε δικό μας είτε από το διαδίκτυο.
  14. Η ιστοσελίδα TimeRime επιτρέπει σε μας και τους μαθητές μας να φτιάξουμε μια οποιαδήποτε χρονογραμμή. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως στο μάθημα της ιστορίας και απαιτείται απλώς η εγγραφή στην ιστοσελίδα. Αφού κάνουμε login στην ιστοσελίδα, επιλέγουμε my timerime για να δημιουργήσουμε τη δική μας χρονογραμμή. Στη φόρμα που εμφανίζεται δίνουμε έναν τίτλο στη χρονογραμμή μας και κάνουμε μια σύντομη περιγραφή της. Στην επόμενη φόρμα ορίζουμε την ημερομηνία εκκίνησης και την ημερομηνία λήξης και περιγράφουμε σύντομα τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε αρχείο φωτογραφίας ή μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου